Kış 2020 Dönemi Mesajı

Değerli Arkadaşlarım,

2020 yılının Milletimiz için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.

Kıymetli dostlarım, 2020’ye girerken havacılık emekçileri olarak sinir katsayılarımızın artmasına sebep olan girişimlere muhatap olduk. Bildiğiniz üzere, son TİS’ten bugüne dek THY yönetimi inatla hukuka aykırı uygulamalar sergilemektedir. Emekçi arkadaşlarımızın özverili çalışmaları, aidiyet duyguları ve yaptığı fedakârlıklar hiçe sayılmaktadır. İşveren, yönetim gücünü kötüye kullanarak arkadaşlarımızın tüm kazanımlarına göz dikmektedir. İşverenin bu kötü niyetli tutumu ve çalışma koşullarında yapılan aleyhte düzenlemeler ne yazık ki çalışan arkadaşlarımızın motivasyonunu düşürmekte, uçuş güvenliğini tehlikeye sokmaktadır! Bu tehlikeli tavırların temel sebebi de kamuoyunun gözünü boyamak, kârı daha fazla göstermek için özde olmaktan uzak, sözde tasarruf tedbirleridir. Herkes bilir ki tasarruf tedbiri ve şirketin kâr marjını yükseltmek, çalışanların emeğini gasp ederek olmaz. THY, milyonlarca dolar kâr açıklıyorsa bu kadar kârı kimden elde etti sanıyorsunuz? Bu iş böyle olmaz! Pazar mesailerine göz dikerek, yol masraflarını keserek, buradan gelen birikimi kâr olarak göstermekle bu iş yürümez. Şirket yönetimi eğer kâr marjını yükseltmek istiyorsa bunu önce kendi icraatlarında göstermeli, israfa kaçan harcamalarını kısmalıdır. Gereksiz yere ihdas edilen kadrolar kapatılmalı, fazladan yönetici çalıştırmaktan vazgeçilmelidir. Çalışan; yemekhanelerde, iki arada bir derede yemeğini yerken, soğuk servislerle işe gelip giderken; yönetici zümre aşırı lüks araçlara binmekten, lüks mekânlarda mide doldurmaktan vazgeçmelidir.

Değerli Yol Arkadaşlarım,

Bu basiretsiz yöneticiler, çalışanların haklarını yük olarak görmektedir! Esasında gerçek yük nedir? Gerçek yük, gereksiz yere ihdas edilen uydurma makamlara atanmış yöneticiler ve israftır. Peki, bu basiretsizliğin kaynağı nedir? Maalesef bu arkadaşların, ticari faaliyetlerle ilgilenmekten şirketle ilgilenecek vakitleri kalmamıştır. Kurulan paravan şirketlerle yaptıkları işi gizleyelim derken attıkları dönmeli-dolambaçlı turlar, bazılarının nevrini döndürmüş ve hak gaspından haz almaya başlamış olabilirler. Dahası da var, geçtiğimiz günlerde tüm uçucu arkadaşlarımızın pazar mesailerine göz dikilmiştir. Daha ne kaldı arkadaşlar? Bundan sonraki aşama nedir? İkramiyelerimize mi göz dikecekler? Hafta tatili çalışma ücreti ve uçucu personel yer ulaşım ödeme değişiklikleri hakkında yapılan usulsüzlüklere asla müsaade etmeyeceğimizi buradan tekraren bildirmek isteriz. Anayasa ile koruma altına alınan “dinlenme hakkı” ve “adil ücret ve ücretli izin hakkı” emekçinin en doğal hakkıdır. Başarısız ve adaletten yoksun kimselere emekçimizin bu haklarını yedirmedik, yedirmeyiz. Biz Hava-İş Sendikası olarak TİS hükümlerinden hiçbir kişi veya zümre için zerre kadar taviz vermeyiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir, kimsenin hukuku hiçe saymasına da müsaade etmeyiz.

Arkadaşlar, şirkette onlarca ciddi sorun varken bu vatandaşlar nelerle uğraşıyor? Tüm kadrolarda çalışan arkadaşlarımız için unvan ve kadro sorunu yaşanıyor. Maalesef adaletsiz biçimde kafalarına göre mühendis alıp, kafalarına göre uzman alıp, kafalarına göre ‘’Senin kaşını gözünü beğenmedim seni memur yapıyorum diyen.’’ zihniyeti bir kez daha ikaz ediyoruz. İş yerinde, liyakat yani ehliyet zincirine uyulmalı, kim hak ediyorsa hak ettiği şekilde konumlandırılmalıdır diyoruz. Kendi tanıdıklarınıza, eşinize dostunuza, makam verip de bir gücü olmayan, kaşını gözünü beğenmediğiniz kişileri en alt kademede çalıştırma hakkına sahip değilsiniz…

Biz THY’nin düşmanı değil asıl sahibi, asıl bekçisiyiz. Sizler gelip geçicisiniz; ama bizim üyelerimiz burada kalıcıdır. Gün gelecek sizler gideceksiniz; ama üyelerimiz yine burada emek vermeye devam edecektir. O yüzden haddinizi bilin, adaletle hükmedin. Aksi hâlde, gerekli tüm yasal haklarımızı sonuna kadar kullanmaktan çekinmediğimizi ve asla çekinmeyeceğimizi de herkes bilsin. Gerekli hukuki mücadele başlamış olup sizlere en kısa zamanda bilgilendirme yapacağız.

Değerli Havacılık Emekçisi Kardeşlerim,

Bu kadar hengâme arasında güzel gelişmeler de oluyor hamdolsun. Haklarımızın geliştirilmesi namına 2020 yılına güçlü bir giriş yaptık. Londra’da ITF (The International Transport Workers’ Federation) ile önemli temaslarda bulunduk. ITF Genel Merkezi’nde Genel Sekreter ve Havacılık Bölümü yöneticileri ile başarılı bir toplantının ardından mutabakata vararak, Sendikamızın uluslararası alanda temsiliyeti ve üyelerimizin hak ve menfaatleri konusunda birçok ortak çalışma planı konusunda anlaşmaya vardık. Bilindiği üzere Sendikamız, geçmişte ITF’nin İngiltere’de üyesi olan iki sendikanın yaptığı bir basın açıklamasını Türkiye’deki sendikalara göndererek destek istemesini kınamış ve ITF ile yollarını ayırmıştı. Gelinen süreç içerisinde hem TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay Beyefendi’nin hem de Türkiye’deki ITF üyelerinin girişimleri ile ITF, yaptığı hatadan dönerek Sendikamızdan ve Türkiye’deki tüm ITF üyelerinden özür dilemek suretiyle hatadan döndüğünü belirtmişti. Biz de bu müspet gelişme ardından ITF ile muatabakata vardık. Yaptığımız görüşme sonucunda ITF bünyesinde kurulacak komitelerde aktif rol almak ve uluslarası arenada temsiliyetimizi artırmak, Havacılık İş Kanunu konusunda hukuki destek almak, sene içerisinde gerçekleştirilecek panel ve konferanslar gibi birçok etkinliği birlikte yapmak gibi kazanımlar sağladık…

Bir diğer güzel gelişme ise millî teknoloji, yerli araba hamlesi bizleri ziyadesiyle sevindirdi. Yerli araba konusunda projenin mimarı ve liderimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi şahsında, çalışan tüm emekçilere, yöneticilere ve paydaş kuruluşlara Millet olarak, Hava-İş Sendikası ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Yolumuz açık olsun…

Önemli bir gelişme de mensubu olmaktan onur duyduğumuz TÜRK-İŞ’te 23. Olağan Genel Kurul gerçekleştirildi. TÜRK-İŞ, yeni dönemde de Genel Başkan Sayın Ergün Atalay Beyefendi liderliğinde hız kesmeden yoluna devam kararı aldı. Genel Kurul’da Hava-İş, TÜRK-İŞ’in Yönetim Kurulu 2. Yedek Üyeliği’ne seçildi. TÜRK-İŞ’in yeni Yönetim Kurulu’nu tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.

Arkadaşlar; 2020 Türk’ün, Türkiye’nin, Anadolu’nun yılı olsun! Gökyüzü sevdamızın, havacılık merakımızın hiç bitmeyeceği bir yıl diler, dergimizin sonraki sayılarında görüşmek üzere hepinize esenlikler dilerim.

ALİ KEMAL TATLIBAL

HAVA-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI

 

Ayrı bakınız

Ekim 2023 Dönemi Mesajı

Değerli arkadaşlarım; Ekonomik krizin herkesi kasıp kavurduğu şu ortamda sizlere iş hayatıyla alakalı bir metni …